Gyakori Kérdések + Válaszok a Moringa növényről

Mi a moringa?

 A moringa nemzetségbe több faj is tartozik. ‘Moringaként’ a ‘Moringa Oleifera’ fajtát ismerjük.
A növény Afrikában és Dél-Ázsia területein őshonos, de ma már a világ számos trópusi és szubtrópusi területén termesztik.  A tradicionális ázsiai gyógyászatokban már több ezer éve felfigyeltek a moringa részeinek, különösen leveleinek és magjainak gyógyító hatásaira. Sokoldalúsága miatt pl. „Csodafának” is nevezik.

Mire akar utalni a csodafa elnevezés?

Az elnevezés természetesen nem véletlen! A növény számos része felhasználható, fogyasztható:

 • A virágokat pl. a trópusi országokban nem ritka, hogy vajon párolva fogyasztják.
 • A magokból készül a bőrápolás szempontjából, a szépségápolásban is elismert, külsőleg különösen értékes moringa olaj!

Melyik a növény legértékesebb része?

A Moringa Oleifera legértékesebb, tápanyagokban leggazdagabb része a levele! A MannaVita Moringa por is a levelekből készült, természetes őrlemény.

Milyen jótékony hatásokat remélhetek a moringa fogyasztásától?

Afrikában a moringát ’Nebedaye-nak is nevezik, ami kísértetiesen hasonló hangzásban és jelentésben egyaránt az angol ’never die’ kifejezéshez. Jelentése: ’Soha meg nem halni’. Ebből a rövid példából is látható, hogy a moringa fogyasztásával az általános egészség támogatható.
A következő jótékony hatások várhatóak a moringa fogyasztásától:

 • Immunerősítés,gyik
 • ízületi gyulladások ellensúlyozása,
 • jobb energia és közérzet,
 • vérnyomás és vércukorszint szabályozása,
 • fejfájás és/vagy stressz kordában tartása,

A hatásokról bővebben is olvashat >>>

Miért olyan jelentős a moringa?

A válasz természetesen a moringa összetevőiben keresendő. Például, közel 100 aktív összetevőjének köszönhetően biztosítja szervezetünk alapvető építőelemeit (lásd.: fehérjék, kalcium): fontos vitaminok és nyomelemek tárháza (B-vitaminok, C-vitamin, vas stb.), de például aminosavakat is pótolhatunk a moringa fogyasztásával. Sőt mi több, több mint 40 antioxidáns-hatású vegyületet (vitaminok, flavonoidok stb. azonosítottak az összetevők listájáról. Részletekért kattintson tovább >>>

Sportolóknak, sportoláshoz valóban ajánlott táplálék-kiegészítő?

Fizikai igénybevétel, edzés előtt és után egyaránt ajánlott a moringa fogyasztása. Az átlag feletti fehérjemennyiség, az aminosavak, az ásványi anyagok és nyomelemek széles palettája, vagy éppen az antioxidánsok támogatják az izomműködést, a regenerálódást. Tapasztalatok szerint az izomgörcsök és izomfájdalmak megelőzését is elősegítheti. Még többet is megtudhat a témában >>>

Hogy a sportvilágban is találunk példát a moringa fogyasztására? – Természetesen!

Saját bevallása szerint a világklasszis (mára már visszavonult) boxoló, a Fülöp-szigetek nemzeti hőse Manny Pacquiao étrendjének is szerves része a moringa kivonat.

Miért válasszam a moringa port?

 • Egyes becslések szerint például a kalcium napi szükségletének 125%-a, a magnéziuménak 61%-a biztosítható pusztán a napi 3 gramm moringa adagolásával!
 • A porított kivonat a Moringa Oleifera levelének természetes kivonata, mely megőrzi a jótékony hatású levelek minden jellegzetességét!
 • A moringa igazi multivitamin-bomba fiatal és idős szervezet számára egyaránt!
 • Vegetáriánusok és vegánok számára nagyszerű fehérjeforrás, amellyel az esszenciális aminosavak pótlása is biztosított!

Hogyan adagoljam a Moringa őrleményt?

Ahogy azt a tégelyen is feltüntetjük, a moringa általános, napi adagolására a 2×3 gramm (kb. 1-1 teáskanálnyi) mennyiség javallott. A legjobb vízben feloldani, de más folyadékokban is megkóstolható, kivétel a forró italok.
Amennyiben elsőként fogyaszt moringát, az első héten javasolt kisebb adagokban (1/2 teáskanálnyi mennyiség) fogyasztania.

FIGYELEM! – Forró vízben a moringa por veszít értékéből!

Érdekesség, hogy rövid távon, a szervezet felépülését és regenerálódását támogatva ajánlhatják a moringa napi többszöri bevitelét… Magas tápanyagtartalma miatt általánosan azonban mégsem javasolt az előírtnál nagyobb mennyiségek bevitele!

Mikor fogyasszak moringát a nap során?

Igazából ez egyénenként eltérő lehet. Vannak akik a az első adagot reggelente fogyasztják el, hogy energikusabban induljon a nap számukra. Mások ebédidőben adagolják, mivel úgy érzik, hogy akkor van szükségük egy kis feltöltődésre.
Javasoljuk, hogy étkezések előtt 10-20 perccel adagolja!

Mennyi idő után remélhetem a pozitív változásokat?

Pontosan ez megjósolhatatlan! Általában azonban elmondható, hogy 1-2 hét elteltével már érzékelhetőek pozitív változások, főleg a jobb közérzet és energia terén.

A megrendelt terméket hol tároljam?

A moringa őrleményt száraz, hűvös, és fénytől védett helyen tartsa otthonában, 25°C alatti hőmérsékleten. Ügyeljen arra, hogy a felbontást követően a tégelyt mindig jól zárja le, és 3 hónapon belül fogyassza is el.

Milyen az íze a terméknek?

A feloldott moringa por savanykás, savanyú ízű . Érdekességként említsük meg, hogy a nyers levelek íze pl. a retekére, zsázsáéra emlékeztet. A moringa olaj pedig  diószerű ízvilágú.

Vannak esetek, amikor mellőzendő a moringa?

Az átlagosnál kalciumban és káliumban jóval gazdagabb moringa fogyasztása mellőzendő olyankor, amikor pl. az orvos felhívja a figyelmünket hogy ezen ásványokban gazdag élelmiszerek fogyasztásától tartózkodjunk…A moringa vastartalma is magas, vannak akiknél ez is problémákat okozhat… Veseproblémákban szenvedő, illetve dialízises betegek számára a moringa fogyasztása kimondottan nem ajánlott!

A nagyobb biztonság érdekében kérje ki szakember, orvosa véleményét arról, hogy Ön nyugodt szívvel hozzákezdhet-e kúrához!

Milyen mellékhatásai lehetnek a moringa fogyasztásának?

Tudni kell, hogy minden egyes egyén másképpen reagálhat a moringára: Így előfordulhat hogy fejfájást, hányingert, vagy hasfájást tapasztalhatunk akár egy kúra elején is. Mindez azonban lehet a moringa tisztító hatásának a következménye is: A szervezetből távoznak a méreganyagok…

Gyógyszerekkel fogyasztható együtt a moringa?

A moringa ugyan egy természetes étrend-kiegészítő, mégis ajánlott, hogy amennyiben valamilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, receptre felírt gyógyszereket szed naponta, konzultáljon kezelőorvosával, szakemberrel a moringa fogyasztását illetően!