Moringa Multivitamin » Antioxidánsok, Vitaminok, Ásványok

A ’Dobverőfának’ is nevezett Moringa Oleifera leveleit hagyományosan használják Afrika, Ázsia trópusi területein: gyógyításra, ételek készítéséhez (a Fülöp-szigeteken pl. levesekhez, vagy a spenót alternatívájaként).

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO is elismeri a moringa tápláló szerepét, hangsúlyozva, hogy azokban a trópusi országokban, ahol az alultápláltság jellemző, nagy kincsnek számít a fehérjében, aminosavakban, antioxidánsokban vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben bővelkedő moringa.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) világélelmezési programjában is feljegyezték, mint valóban tápláló növényt!

Hogy miért olyan értékes a moringa levele?

A vérképzéshez nélkülözhetetlen vasból 3-szor többet tartalmaz, mint a spenót!

1 adag moringa por 2-szer több fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár tej!

Kalciumtartalma 4-szerese a tejének!

A banánnál is jobb káliumforrás! 7-szer több káliumot tartalmaz, mint a banán!

Magnéziumtartalma sokszorosa a tojásénak!

A sárgarépánál, mint az egyik legjobb természetes béta-karotin forrásnál, 4-szer többet tartalmaz az antioxidáns hatású, látásjavító vegyületből!

A B3-vitamin (niacin) koncentrációja 50-szer magasabb a moringa levelében, mint a mogyoróban!

A B3-vitaminhoz hasonló a különbség a moringa és a banán B2-vitamin (riboflavin) mennyisége között, előbbi javára!

Továbbá, Egy adag moringa levél becslések szerint tartalmazhatja a napi szükséges mennyiség:

 • 22%-át a C-vitaminnak,
 • 41%-át a Káliumnak,
 • 61%-át a Magnéziumnak,
 • 71%-át a Vasnak,
 • 125%-át a Kalciumnak,
 • 272%-át az A-vitaminnak.

A moringa levelek őrléséből készül a természetes porított kivonat, mely sajátos tápanyagtartalmából adódóan energizáló hatású is.

Az indiai Ajurvédában a moringa több mint 500 összetevőjét különböztetik meg, és úgy tartják, hogy nagyjából 300 betegség kezelésében segíthet?!

A levelek tápanyag-összetételének jellemzése

A 100-nál is több, értékesebbnél-értékesebb tápanyag együttesen támogathatja nem csak a belső szervezet, de a bőr jobb általános egészségét is!

Vitaminok »» 

»» A moringa levele tartalmaz az A-vitamin mellett alfa- és béta-karotinokat is. Különösen utóbbi mennyisége jelentős.multivitamin

A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, antioxidáns hatású vegyület. A szervezet béta-karotinból állítja elő a ’látás vitaminjaként’ is ismert, azonban antioxidáns hatásokkal már nem jellemezhető A-vitamint.

»» A következő B-vitaminok találhatóak az összetevők között: B1 (tiamin), B2 (riboflavin) B3 (niacin), B5 (pantoténsav),  B6 (piridoxin), B7 (biotin), B9 (folsav) és B12 (kobalamin). A B-vitaminokról tudni kell, hogy tagja többek között hozzájárulnak a jobb energiához, a vérképzéshez, avagy a jobb agyműködéshez.

»»  A köztudatban az egészség-vitaminjaként szereplő, természetes antioxidáns hatású C-vitamin (aszkorbinsav) koncentrációja is átlag feletti. Egyes kutatások szerint a 100 g szárított moringa levélben nagyjából 97 mg C-vitamin található, mely az ajánlott napi aszkorbinsav-bevitel 160%-a.

»» Tovább, még ha kisebb koncentrációban is, de jelen van az E-, K- és D-vitamin is a moringában.

Fehérjék és aminosavak:

100 g moringa levél megközelítőleg a napi fehérjeszükséglet majd 60%-át tartalmazza (ez kb. 28,3 g).

A szárított, majd porított levelek jóval koncentráltabb forrásai lesznek az aminosavaknak!

A fehérjék alapvető építőkövei az aminosavak – Ebből kiindulva nem meglepő, hogy a fehérjék értékét éppen aminosav-tartalmuk határozza meg.

Növeli a moringa jelentőségét, hogy tartalmazza azt a 8 esszenciális aminosavat (olyan aminosavak, melyeket a szervezet nem képes előállítani, csakis a táplálkozással biztosíthatóak), melyek többnyire a tejtermékekben, húsokban, vagy a tojásban találunk.

A nem esszenciális aminosavak a szervezeten belül is képesek kialakulni.

Esszenciális aminosavak szerepe:

L-Izoleucin – A vércukor valamint az energia szabályozásában, stabilizálásában van szerepe.

L-Leucin – A hasnyálmirigy inzulin kiválasztásának hatékonyságát segíti, továbbá védi az izmokat is.

L-Valin – Energiaforrás, fenntartja az izmok anyagcseréjét, a megfelelő nitrogén egyensúlyt, valamint javítja a szöveteket is.

L-Lizin – Az izmok és csontok számára szükséges fehérjék alapvető összetevője.

L-Metionin – Alapvető a fehérjék felépítésében és szintézisében: Mindig a metionin a lánckezdő aminosav!

Segíti a Cisztein aminosav képződését: A cisztein mellett ez a másik aminosav, amely kéntartalmú. Kéntartalmából adódóan a haj, a köröm, a bőr felépítésében vesz részt.

L-Triptofán – A triptofánt a szervezet a melatonin, szerotonin hormonok, illetve a B3-vitamin előállításához használja fel.

L-Fenilalalin – Jótékonyan befolyásolja a memóriát, a koncentrációs képességet, csökkentheti a stresszt, továbbá fájdalomcsillapító hatású.

L-Treonin – Mint fehérjealkotó aminosav, utoljára fedezték fel. Támogatja a májfunkciókat, az emésztést, a kollagén szövetek előállítását, de szerepe van a fogzománc felépítésében is.

+
Hisztidin –
Segíti a gyermekek növekedését és fejlődését. Hivatalosan félig tekinthető esszenciális aminosavnak, ugyanis a szervezetnek nem minden esetben van szüksége külső táplálékforrásra a hisztidin előállításához.

Ásványi anyagok és nyomelemek

A teljesség igénye nélkül a moringa levelek kiváló forrásai fontos ásványi anyagoknak és nyomelemeknek: kalcium, vas, magnézium, cink, foszfor, kálium, mangán szelén stb.

Vegyünk néhány példát:

 • A kalcium a csontok alapvető építőeleme,
 • a cink fontos szerepet játszik a hajnövekedésben,
 • a vas nélkülözhetetlen a vérképzésben,
 • a kálium szerepet játszik a megfelelő sejtműködés biztosításában.

Az ásványi anyagok és nyomelemek biohasznosulására a szinergikus (együtt) hatás jellemző, melynek következtében felszívódásuk is hatékonyabb! Például: A kalcium 8-9-szer jobb hasznosulásra képes, de a vas is kétszer jobban szívódik fel a véráramban, mintha külön-külön csak az egyes ásványokat/nyomelemeket juttatnánk a szervezetbe.

Antioxidánsok és gyulladásgátló összetevők

A Moringa Oleifera leveleiben 46-féle antioxidáns összetevőt azonosítottak:

 • Köztük vitaminokat (pl.: C, E),
 • antioxidáns hatású vegyületeket (lásd. béta-karotin),
 • flavonoid vegyületeket (mint például a kempferol vagy a kvercetin),
 • vagy éppen növényi szterolokat (lásd. béta-szitoszterol).

A moringa gyulladáscsökkentő összetevői közé sorolhatjuk – sokadmagával egyetemben – a C-vitamint, az olajsavat, a nem esszenciális aminosavak közé tartozó L-arginint, a nem csupán antioxidáns hatású flavonoid vegyületeket, a fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként is ismert fenilalanint.

Érdekesség, hogy a kutatók a levelekben telítetlen zsírsavak, köztük Omega-3 és -6 zsírsavak jelenlétét is izolálták! 

Multivitamin a természetből!

Nem csak fiataloknak, az idősebb korosztálynak is természetes multivitaminként szolgálhat:

 • Magas kalciumtartalma ellátja a szervezetet a szükséges kalcium mennyiségével, támogatva így a csontok épségét.
 • Az A-vitamin, mint a “látás vitaminja” hozzájárul a jobb látáshoz.
 • Mivel az emésztés ebben az életkorban gyengülhet köszönhetően a belek romló felszívóképességének, alapvetően fontos az egyes tápanyagok ajánlott napi mennyiségének biztosítása. A moringa több mint 100 aktív összetevőjével valódi tápanyagbomba az idősödő szervezet számára is.